top of page
Search
  • Writer's pictureGertrud

Doula ja ämmaemanda erinevused

Rääkisin ühe tuttavaga telefonis, kes uuris, kas võiksin ta doula olla. Ja ta väljendas mulle oma segadust selles osas, et mis erinevus on doulal ja ämmaemandal? Kas ta peaks valima emma-kumma vahel või hoopis mõlemad? Ning ta arvas, et mul oleks oluline sellest oma lehel kirjutada.


Siin ma nüüd siis olen. Huvitav tõesti, et ma olen juba üle 6 aasta doulana tegutsenud, aga nii basic asja polegi vist lahti kirjutanud. See on mulle endale tundunud nii iseenesest mõistetav, aga täiesti arusaadav, et peredele võib see parasjagu segadust tekitada.


Vastus, tema küsimuse peale, et kumba valida, oli mul kohe: "Mõlemad!".


Ideaalses maailmas, ideaalsete võimaluste juures, on naise juures sünnitusel täielikult tema enda valitud tiim. Inimesed, keda ta on jõudnud enne tundma õppida ja kellega saanud jagada enda ootusi ja hirme. Et see tiim, dream team, oleks sarnaste väärtushinnangutega ning pühendunud täielikult neile, arvestades selle konkreetse pere soovide ja taustaga.



Seejuures saan ma ka väga hästi aru, et see ei ole kõigile võimalik. Doula ja eraämmaemanda tasud kokku panna on päris magus summa. Kuid ma ütlen ka alati ausalt, et ma ei arva, et see oleks koht, kus raha kokku hoida. Seda beebit on võimalik sünnitada ainult see üks kord. Ja isegi, kui see kogemus on pikas perspektiivis vaid hetk naise ja beebi eludest, siis see kogemus käib nendega kaasas terve elu. See on investeering terve selle pere elukvaliteeti.


See viis, kuidas naine end sünnitusel tunneb, jääb talle alatiseks meelde.


See viis, mil beebi sünnib, mõjutab teda terve tema elu.


See on mõlema sünd. Mõlemale uue elu algus.


Aga mis on siis põhilised doula ja ämmaemanda erinevused? Kindel on see, et sünnitoetajal ning ämmaemandal on ühine südamesoov - et sünd oleks ilus ja turvaline kogemus kõigile.


  • Doula ehk pere- ja sünnitoetaja on spetsiaalse väljaõppega mitte meditsiiniline spetsialist. Tavaliselt on doulad end veel laialdaselt harinud erinevatel teemadel nagu näiteks imetamisnõustamine, psühhoteraapia, jooga, massaaž, füsioteraapia või muud alad.

  • Doula toetab pere juba raseduse ajal, jagades teaduspõhist informatsiooni raseduse, sünnituse ja sünnitusjärgse aja kohta, et vanemad saaksid teha teadlikke valikuid.

  • Samuti pakub ta perele emotsionaalset tuge, aidates vähendada sünnitusega seotud hirme ning mõista, millised on pere soovid ja ootused ning kuidas nendeni jõuda.

  • Sünnitoetaja abil saab koostada sünnitus- ja sünnitusjärgse aja plaani ning valmistuda imetamiseks ja teisteks sünnitusjärgseteks muutusteks näiteks argielus ja suhtedünaamikas.

  • Doula pakub ka praktilist tuge nagu näiteks hingamistehnikad, lõdvestumistehnikad või erinevad harjutused ja/või teraapiad.

  • Doula toetab sünde nii haiglas kui ka kliendi kodus. Ta on toeks vaginaalsel sünnitusel, keisrisünnil ja VBAC-il ehk vagniaalsel sünnitusel peale keisrit. Samuti on ta kaksikute sünnil, epiduraaliga sünnil ja vettesünnitusel.

  • Doula väestab ja toetab naise sünnisoove. Aitab naturaalselt pehmendada sünnikogemust ja hoiab sünniutsel turvalist ruumi.

  • Doula toetab pere sünnitusjärgsel ajal, abistades imetamisnõustamises, toetab ema taastumist, aitab majapidamistöödes, aitab navigeerida igapäevastes küsimustes ja väljakutsetes ning aitab üleüldiselt perel uude elurütmi pehmelt sisse sukelduda.

  • Doula võib jagada ka sünnitusel ämmaemandale infot pere soovide kohta ja eraämmaemandale enne haiglasse jõudmist teada anda, kuidas meil kodus läheb, et ämmaemand teaks arvestada.

  • Doulaga koostöö kestab tavaliselt paarist kuust kuni aastani, seega on piisavalt aega teine-teist tundma õppida ning luua lähedane ja usalduslik suhe.

  • Doula ei tee ühtegi meditsiinilist protseduuri ega anna meditsiinilist nõu.


Ehk et põhimõtteliselt on doula hunt kriimsilm, birthing bestie ja sünnivõlur. Kõlab ju täitsa mõnnalt või mis?


Kuna ma ise ämmaemand ei ole, siis seda listi on mõnevõrra keerulisem kokku panna. Aga ma teen seda nii hästi kui oskan. Palusin ka mitmel imelisel ämmaemandal see üle vaadata ja teha vajalikud korrektuurid.


  • Ämmaemand on tervishoiutöötaja, kes on läbinud vastava väljaõppe sünnitusabi ja günekoloogia valdkonnas. Ämmaemandad täiendavad end pidevalt ning ka neil võib olla erinevaid oskuseid näiteks raseduskriisinõustajana, joogaõpetajana, massöörina jne.

  • Rasedust jälgiv ämmaemand jälgib naise ning kõhubeebi tervislikku seisundit ja teeb vajaminevaid uuringuid.

  • Ämmaemanda tööpõld on lai - ta võib nõustada ka seksuaalkasvatuse vallas, pereplaneerimisel ning teeb ennetustööd naistehaiguste valdkonnas.

  • Mõned ämmaemandad teevad perekooliloenguid või pakuvad individuaalset ettevalmistust sünnituseks.

  • Ämmaemand jälgib sünnituse kulgu ja hindab riske.

  • Ämmaemand annab meditsiinilist nõu raseduse ajal, sünnitusel ning sünnitusjärgsel perioodil.

  • Ämmaemand pakub emotsionaalset ja informatiivset toetust raseduse ajal, sünnitusel ning sünnituse järgselt

  • Ämmaemand jälgib hoolega naise ja beebi tervislikku seisundit sünnituse ajal.

  • Ämmaemand teeb meditsiinilisi protseduure nagu näiteks: beebi südametöö kuulamine, sünnitaja vaginaalne läbivaatus, ema vererõhu mõõtmine, pakub erinevaid valutustamise võimalusi (sealhulgas ka medikamentoosseid valuvaigisteid), õmbleb rebeneid ja teostab protseduure, mis olenevalt sünnituse kulust võivad vajalikuks osutuda.

  • Ämmaemand võib juhendada sünnitust ja võtab beebi vastu. Ta annab endast parima, et naine ja beebi end hästi tunneksid.

  • Ämmaemand täidab sünnilugu.

  • Ämmaemand teostab sünnitusjärgseid protseduure nii ema kui ka beebiga.

  • Ämmaemand järgib võimalusel pere sünnisoove ning jagab seda infot ka teiste meditsiinitöötajatega.

  • Kui ei ole võetud eraämmaemandat, siis valves oleval ämmaemandal võib olla korraga mitu sünnitajat. Valve lõppedes ämmaemand vahetub.

  • Nii erakoraalise kui ka plaanipärase keisrilõike juures viibib ämmaemand.

  • Ämmaemand nõustab sünnitusjärgsel ajal näiteks imetamise, naise taastumise ja rasestumisvastaste vahenditega seonduvates küsimustes.

  • Ämmaemandaga koostöö on tavaliselt ainult sünnitusel ja 2h peale sünnitust. Eraämmaemanda teenuse juurde kuulub ka 1 kohtumine enne sünnitust. Kodusünnituse puhul lisaks 1-2 kohtumist peale sünnitust.


Doula ja ämmaemand ei välista teine-teist. Nii nagu ei tee seda ka doula ja partner. Iga ühel on sünnitusel oma roll ja me kõik täiendame üksteist. see võiks olla mõnus koostöö kauni ning turvalise sünnikogemuse nimel.


Sünnitus on intensiivne protsess nii mitmel eri tasandil ja on oluline, et ema tunneks end toetatult, väestatult ning turvaliselt nendes kõikides aspektides.


Need hetked tabas sünnifotogaaf Hanna Bender ühel vägeval kodusünnitusel. See on kindlasti üks kõige meeldejäävamaid sünnitusi, millel mängis usaldav koostöö meie kõigi vahel eriti olulist rolli. See sügav ja toetav kallistus minu ja fantastilise ämmaemanda, Siiri Ennika, vahel oli täiesti sõnuseletamatu. See pingelangus ja toetus, mida ka meie vajasime, on Hannal nii täpselt pildile püütud.


Uhh need targad beebid, vägevad naised ja imelised kogemused.

Armastan-armastan-armastan!




149 views0 comments
bottom of page