top of page
Search
  • Writer's pictureGertrud

Nii, beebi on sündinud ja mis edasi?


Paljud pered valmistuvad suure õhinaga sünnituseks, aga seejuures võidakse ära unustada, et elu jätkub ka peale seda. Õigemini, siis see ju alles algab.

Beebi on sündinud. Ema on sündinud. Isa on sündinud. On uhiuus perekond.

Perekond, kellele võib tulla täieliku šokina, et beebid ei magagi koguaeag. Et nad üleüldse ei oska ise magama jääda. Et nad tahavad enamuse aja süles olla, sest tuletan meelde, et kogu nende senise elu, kõhuelu, on nad vaid kaisus olnud. Kaisus oma ema kõhus, kus neil on nii turvaline, soe, pehme ja mõnus. Kus nad ei pidanud kunagi tundma näljatunnet, üksindust ega hirmu. Kus on vaikne, hämar ja kõrvu paitab ema südametuksumise meloodia.


Nüüd järsku on terve nende elu peapeale pööratud ja see võib päris hirmus olla. Väljendada nad end ka veel just kuigi selgelt ei oska. Nutt on nede ainuke viis suhtlemiseks. Ja see ei pruugi kõigile ja alati arusaadav olla. Vahel on kõht tühi, vahel on külm, vahel häirib märg mähe. Aga vahel beebi lihtsalt hõikab, et kontrollida, kas emme on ikka veel siin? Kas issi on juba töölt koju tulnud? Või tahab õhtu lõpus ära rääkida terve oma päeva, kui uus ja huvitav ning ka väsitav kõik oli. Ehk soovib ta lihtsalt jagada oma frustatsiooni, kui põnev kogu see maailm on ja kui väga tahakse seda kõike juba avastada, aga käed ja jalad lihtsalt ei ole veel valmis koostööks.


Beebinutt ei ole midagi, mida peaks kartma või püüdma kohe vaigistada. Kui sul on mõni mure, siis kas Sa tahaksid, et sind kuulatakse või et keegi topiks sulle tropi suu ette või hoopis mõne pudeli? (hmm, seda pudelivärki teevad paljud täiskasvanudki)

Beebi lihtsalt püüdleb selle sama mõnusa ja turvalise keskkonna poole, mis tal kõhus oli. Ta vajab palju lähedust ja hellust. Tal ei pruugi kõht tühigi olla, aga rinnal olek tekitab temas just selle hea ja õndsa tunde, mis emme kõhuski oli. Ja rinnapiim on midagi nii-nii palju enamat, kui lihtsalt toit. See on emaarmastus, vedelal ja füüsilisel kujul. See on turvatunne ja soojus. Kõrv vastu pehmet, magusalt lõhnavat rinda, kust kostub see sama, tuttav, südamemuusika.




113 views0 comments
bottom of page