top of page
Search
  • Writer's pictureGertrud

Valus ülestunnistus


Ma muidu Delfit ei loe, aga kui see postitus Facebookis ringles, siis olin küll sunnitud selle avama - http://perejakodu.delfi.ee/ajakirjalood/valus-ulestunnistus-mu-poeg-oli-aastane-kui-teda-loin?id=82326599


Rinnust kisub kokku seda lugedes, sest kõik tundub liigagi tuttav olevat. See on täiesti arusaadav ja okei, et peale lapse sündi nii mõnelgi emal löövad lained peakohal kokku ja tekib tunne, et enam ei suuda, ei taha, ei jaksa. Selle taga on palju põhjuseid nagu näiteks hormoonid, magamatus, hirm, mured, üksildus, suhteprobleemid, teadmatus ja see list läheb veel pikalt-pikalt edasi.

Lapsevanem olemine on maailma kõige ilusam ent raskem töö. Ei ole sugugi mitte lihtne olla ööpäeva ringselt tööpostil ja veel mitu aastat järjest. Kellegi elu ja surm sõltub 100% sinust. Mis imeinimene suudaks selle kõige kõrval lõplikult rahulikuks jääda, kordagi murdumata?

On kurb tõsiasi, et rohkematel naistel, kui me arvata oskaks, on sünnitusjärgne depressioon. Vahel nad isegi ei tunnista seda endale, rääkimata siis sellest, et ümberringi olevad inimesed seda märkaksid. Oleks justkui häbiasi öelda, et jah, mina kandsin seda last 9 kuud, ma väga ootasin teda ja nüüd ei suuda ma selle kõigega toime tulla. Aga see on okei! Iga ema tunneb seda mingid hetked oma elust, ei ole erandeid. Oluline on seda endale tunnistada, seda tunnet tervitada ning omaks võtta.

Väike süütu meeleolukõikumine pärast sünnitust ehk baby blues võib hoo sisse saada ja lumepallina aina suuremaks ja suuremaks veereda. Mida kauem probleemi eirata ja alla suruda, seda enam kõik kannatavad ja raskem on jagu saada. Vahest on tugev inimene hoopis see, kes julgeb ausalt välja öelda, et jah, mul on raske, ma vajan abi, mitte see, kes vaprat nägu teeb, aga tegelikult kannatab nii tema, kui ka tema beebi ja kogu ülejäänud süsteem.

Olles ema, oled Sa juba nagunii maailma kõige olulisem ja ilusam kangelane oma beebile. Sul ei ole vaja mitte kui kellelegi tõestada, hambad ristis, nutumaik kurgus, et sa saad hakkama ja oled hea ema. Sa oled parim ema oma beebile, tema ju valis käia seda teekonda just sinuga!


Armas naine, sa ei ole üksinda, kunagi! Alati leidub keegi, kes sind ära kuulata tahab ja on su jaoks olemas. Kui sellist inimest ei leidu sinu enda ringkonnast, siis on olemas erinevaid professionaale, kelle südameasi on sulle tuge pakkuda. Ära lase olukorral väljuda kontrolli alt, võta abi kohe vastu!


Võid abi leida siit - www.pk.ee perekeskuse tasuta nõustamine www.rasedus.ee raseduskriisi nõustamisse saab pöörduda ka peale beebi sündi www.rajaleidja.ee nõustamine väikelastega peredele www.eluliin.ee öine abi

Ja loomulikult olen Sinu jaoks ka mina olemas.





91 views0 comments
bottom of page